ÖİDB

Rektör seçimleri ve atamaları nasıl olmalı?



Sizin rektör seçimleri ve atamalarıyla ilgili değişik fikirleriniz var. Bildiğim kadarıyla rektörlerin seçimle yönetime gelmesine pek sıcak bakmıyorsunuz. Bugün rektör atamaları ile ilgili görüşleriniz neler?

Bu görüşümü YÖK başkanı ve YÖK üyelerinin huzurunda da dile getirmiştim. Seçim dönemleri üniversiteler için kayıp zamandı. İnsanlar birbirine küsüyor, rektör olan taraf rakiplerinin burnundan getiriyordu. Seçimde alınan oyların da fazla bir anlamı yoktu zaten. Adaylar kapı kapı dolaşıp “torpil” ya da “referans” arayışına giriyordu, yüzsuyu döküyordu.

Proje, vizyon ve vaatler ise bütünüyle devletin vereceği bütçeye bağlıydı. İlginçtir, bugüne kadar üniversiteyi kötü yönettiği için hakkında işlem yapılan kaç kişi gördünüz? Bu kadar iyi yönetildiyse sonuçları topluma neden yansımıyor ya da niye şikâyet ediyoruz?

Öte yandan, insanlar neden rektör olmak ister sorusuna cevap bulmak lazım. İstisnaları bir yana bırakarak konuşmak gerekirse birinci sırada makam edinme arzusudur. Hepsi hizmet yapma savıyla yarışa katılırlar ancak üniversiteler kurumlaşmış olsa ve tek kişilik yönetim anlayışı terk edilse, yasa ve yönetmelikler uygulansa, yanlış uygulamalar dile getirildiğinde “persona non grata(İstenmeyen kişi)” ilan edilmese, bu heves büyük ölçüde kaybolur.

İkinci sırada ekonomik getiri söz konusudur. Tıp Fakültesi olan Üniversitelerde yöneticiler bir devlet memurunun toplu para olarak değerlendirecekleri ve maaştan daha fazla miktarlarda her ay döner sermaye almaktadırlar. Yıllar önce çıkarılan bir yasadır bu ve kimse bu makama “hizmet” etme iddiasıyla gelenlere “bu para neyin karşılığı olarak veriliyor” diye sorulmuyor. Milyonlarca lira zarar eden döner sermayelerden bu pay alınmaya/verilmeye devam ediyor.

Burada yapılacak bir kısıntı/kesinti yine birçok kişinin rektörlük hevesini ciddi şekilde azaltacaktır. Devletin yöneticilerden ehliyet ve liyakat yerine sadakat ve itaat beklememesi gerekir.Her yıl binlerce yayın yapılmaktadır. Performans yasası çıktıktan sonra bu sayı çok daha fazla olacaktır ancak bunların çıktıları konusunda bir denetim yapılmamaktadır. Sahte ya da uyduruk yayın sayısına dikkat etmek gerekir.

Konular