ÖİDB

YABSİS projesi nedir?



Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'nin (YABSİS) yarından itibaren hizmete sunulacağını belirterek, "Bu portal başlangıçta her ne kadar savaş ve iç karışıklıkların yaşandığı ülkeler için kurgulanmış olsa da çok yakın bir zamanda yurt dışından ülkemize gelmek isteyen bütün yabancı akademisyen ve araştırmacılara yönelik olacaktır" dedi.

Türk ve Suriyeli üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle görüşmek üzere Kilis'e gelen Saraç, ilk olarak Vali Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret etti. Saraç ve beraberindeki heyet daha sonra Öncüpınar Konteyner Kenti'ne geçti. Burada Kilis Vali Yardımcısı Mustafa Ünver Böke tarafından karşılanan YÖK heyeti,Suriyeli misafirlerin mesleki eğitim aldığı sosyal tesis, mozaik kursu ve anaokulunda incelemelerde bulundu.

Kursiyer ve öğrencilerle sohbet eden Saraç, onlara çeşitli hediyeler verdi.

Kamp ziyaretinin ardından Kilis 7 Aralık Üniversitesine geçen heyet, bölgedeki Türk ve Suriyeli üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle buluştu.

Saraç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyük bir insani yardım bağışçısı olduğunu söyledi.

- YABSİS projesi

Başbakanlık ile yürütülen iş birliğinde hazırlanan YABSİS projesinin yarın hizmete sunulacağını hatırlatan Saraç, şöyle konuştu:

"Geliştirilen web tabanlı uygulamayla, ülkemize göç etmek zorunda kalan ve Türkiye'de üniversiteler, araştırma merkezleri ve benzeri kurumlarda çalışmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların bilgilerinin tek bir noktadan toplanacak. Bu uygulamayla savaş gibi olumsuz nedenlerle ülkemize göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların veri tabanını oluşturmak ayrıca ihtiyaç halinde mesleklerini ülkemizdeki ilgili mevzuat çerçevesinde icra etmelerine imkan sağlamayı amaçladık. Bu portal başlangıçta her ne kadar savaş ve iç karışıklıkların yaşandığı ülkelerin akademisyen ve araştırmacıları için kurgulanmış olsa da çok yakın bir zamanda yurt dışından ülkemize gelmek isteyen bütün yabancı akademisyen ve araştırmacılara yönelik olacaktır."

Saraç, proje kapsamında toplanan bilgilerin tasnif edilerek başta üniversiteler olmak üzere ilgili kurumlara iletileceğini dile getirdi.

- Suriyeli sığınmacıların entegrasyonu

Kurumların, portala müracaat eden akademisyen ve araştırmacılarla iletişime geçeceğini aktaran Saraç, bu hizmetin yükseköğretimin uluslararası olmasına da büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Üniversitelerin, etnik ve mezhebi aidiyetine bakılmaksızın hak eden her sığınmacı gence açık olduğunu vurgulayan Saraç, "Şu durumun farkındayız, sığınmacıların kısa dönemde ülkelerine hemen dönecekleri bir ortamın tesis edilmesi çok güçtür. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimiz ve öğrencilerimiz için Türkiye'de kalma ve topluma entegre olmalarını kolaylaştıracak imkanları daha açık düşünüp, daha açık gündeme getirmemiz gerekiyor. Bu insanları ülkemizde başı dik, ayağı yere sağlam basar halde yaşamaları için, özgür ve yaşanılır bir hale geldiğinde de memleketlerinin imar hareketinde rol alabilmeleri için gerekli donanıma sahip olmalarını sağlamamız icap ediyor." ifadelerini kullandı.

- Sığınmacıların eğitime erişimi

Farklı kamusal aktör ve kurumların, ülke sathına dağılan sığınmacılara yönelik yürütülen eğitim çalışmalarına katılması gerektiğine işaret eden Saraç, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bütün kamu kurumların bu konuda seferberlik halinde çalıştığını vurguladı.

Saraç, yaklaşık 325 bin Suriyeli'ye eğitim imkanı sunan Türkiye'nin kendi imkanlarını zorlayarak ortaya koyduğu bu gayretin bütün dünyaca takdir görmesi gerektiğine işaret etti.

Millet olarak inanarak ve sevgiyle ortaya koyulan misafirperverlikten artık bir adım öteye geçilmesi gerektiğini ifade eden Saraç, "Yani acil insani yardım ve geçici koruma odaklı çalışmalardan, sığınmacıların Türk toplumuna entegrasyonunu kolaylaştıracak uzun vadeli politikalara geçilmesi gerekmektedir. Bu noktada bizim görevimiz de sığınmacı gençlerin eğitime erişimlerini sağlamak. " şeklinde konuştu.

Konular